Sobota 4. května 2024, Jičín

V sobotu zakončili pouť extraligovou sezónou 2023/2024 házenkáři jičínského O2xyworldu. V derniéře přivítali poslední celek tabulky, Cement Hranice, který po dlouhých letech opouští nejvyšší soutěž. Domácí se chtěli se svými příznivci rozloučit vítězstvím a udržením neporazitelnosti ve skupině o 9. – 13. místo.

 

O2xyworld HBC Jičín – Cement Hranice  30:15 (14:9)

První branku duelu vstřelili hosté, ovšem domácí záhy čtyřmi góly v řadě otočili na 4:1 a jasně dali najevo, že nic jiného než výhru neberou. Utkání se neslo v poměrně poklidném duchu, hosté se snažili, ovšem na Jičínské nestačili. Naši házenkáři si neustále udržovali vícebrankový náskok, ve dvaadvacáté minutě svítil na ukazateli stav 13:5. Velkou měrou se na něm podílel gólman Poláček, kterému vydatně pomáhala také pozorná defenzíva. V závěru prvního dějství ale domácí přeci jen trochu polevili, vyprodukovali zbytečné ztráty míče a sympaticky bojující Hranice upravily na hratelnějších poločasových 14:9.

Po změně stran docházeli hranickým házenkářům síly. Hosté přijeli do Jičína pouze v devíti hráčích v poli bez některých členů základní sestavy, což ale prakticky celé jaro platí také pro náš tým. V osmé minutě korigovali hostující házenkáři na 16:10, poté ale jičínskou bránu zavřel Dohnal a rozdíl ve skóre utěšeně narůstal. V polovině druhé třicetiminutovky již domácí vedli 22:11. Jičínští kormidelníci rozložili herní zátěž rovnoměrně mezi všechny hráče, na obrazu hry se ale nic neměnilo. Domácí měli utkání pevně ve své režii, nakonec se radovali z výhry 30:15.

O dvoubodovém zisku házenkářů O2xyworld HBC Jičín nebylo od prvních okamžiků duelu pochyb. Domácí bez větších potíží přehrávali hostující obranu, naopak jičínská defenzíva toho cementářům mnoho nedovolila. Solidní první poločas odchytal Poláček, ve druhém dějství zářil Dohnal, jenž inkasoval jen šest branek. V obraně byli tradičně nejvíce vidět Pekař, Ženatý a Rychna, střelecky se nejčastěji prosadili Doškář, Kastner, Rychna a Ženatý. Také ostatní hráči se svým dílem přičinili o to, že Jičínští ztratili v osmi duelech play-out pouze jediný bod za úvodní domácí remízu s Maloměřicemi.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Poláček, Dohnal, Grabemann – Doškář 5; Kastner 5/1; Rychna a Ženatý po 4; Matouš a Ježek po 3; A. Dolejší 2; Knittl, Pekař a M. Hájek po 1; Š. Drbohlav 1/1; J. Dolejší

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Hodnocení zápasu je pozitivní, jelikož jsme vyhráli o patnáct gólů. Celkově bych ale rád zhodnotil nejenom uplynulou sezónu, ale i celé play-out. Sezóna byla z naší strany dohrána velmi dobře. Vytyčili jsme si jasný cíl, že chceme play-out projít bez prohry, což se nám podařilo, i když jsme kolikrát hráli ve slepené sestavě. Za to patří klukům obrovské díky, že to zvládli i v okleštěném počtu, když jsme na zápas zajížděli pouze se dvěma střídajícími hráči. To byl pro nás rozhodně velký krok dopředu. Kdybych měl celkově zhodnotit sezónu, nedopadla podle našich představ. Všichni jsme se chtěli dostat do play-off, ale konkurence byla velká a my se museli vypořádat s velkým počtem zraněných hráčů. Chtěl bych moc poděkovat všem fanouškům a sponzorům, všem lidem, kteří chodí na házenou po celou sezónu a podporují nás. Budeme samozřejmě moc rádi, když si jejich přízeň zachováme i v příštím soutěžním ročníku.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  174
Sedmičky:  4/2 – 5/2
Vyloučení:  1 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hájek, Kozler
Sled branek: 0-1, 4-1, 8-3; 11-4, 13-6, 14-9, 16-10; 21-10; 24-12; 27-13; 30-15