Pátek a sobota 16. a 17. srpna 2024, Jičín

V pátek a sobotu proběhl v Jičíně tradiční mezinárodní turnaj házenkářů Zepos Cup 2024. Turnaj se hrál systémem final four, tedy s dvěma semifinálovými pátečními zápasy a sobotními duely o konečná umístění.

V prvním utkání vyzval vítěz posledních dvou ročníků, tedy tým MŠK Považská Bystrica, extraligový celek Pepino SKP Frýdek-Místek. Po vyrovnaném průběhu a také konečném skóre 24:24 musely o finalistovi rozhodnout až sedmimetrové hody. V nich byli úspěšnější Frýdecko-Místečtí. Následovalo střetnutí domácích házenkářů s velmi silným německým týmem SV 04 Plauen-Oberlosa s trenérem Ladislavem Bryknerem a v kádru s několika bývalými extraligovými hráči. Jičínští začali dobře, ujali se vedení 6:3, soupeř ale následně ukázal svou kvalitu a překlopil průběžný stav na svou stranu. V poločase prohrávali domácí 17:20, v průběhu druhého dějství až o pět branek. V poslední čtvrtině zápasu házenkáři Jičína mohutně dotahovali, několikrát mohli srovnat skóre, to se jim ale nepodařilo a nakonec odešli poraženi 34:35.

V sobotu byl tedy k vidění již druhý souboj mezi Jičínem a Považskou Bystricí (čtvrteční přátelské utkání skončilo porážkou domácích barev 34:36). Utkání přineslo velmi dramatický průběh. Oba celky se střídaly ve vedení, rozdíl ve skóre byl ale maximálně tři góly. Po nerozhodné první půli 12:12 vstoupili do druhého poločasu lépe svěřenci bývalého hráče Jičína Václava Straky, kteří odskočili na 17:15. Domácí ale odpověděli tříbrankovou šňůrou a otočili na 17:18, později 18:19. V závěru duelu měli ale více sil zkušení házenkáři slovenského vícemistra a pravidelného účastníka evropských pohárových soutěží. Jičínští podlehli Považské Bystrici 25:27 a v turnaji skončili na čtvrtém místě. Ve finálovém utkání přehrál Frýdek-Místek německý tým SV 04 Plauen-Oberlosa 30:28 a při své premiérové účasti na Zepos Cupu se hned mohl radovat z turnajového prvenství.

Pro úplnost dodáváme, že direktoriát vyhlásil nejlepším brankářem turnaje Šimona Fritze z Frýdku-Místku, nejlepším hráčem se stal Matevz Kunst z německého Plauenu.

Házenkáři Jičína tedy výsledkově nezazářili, herně ovšem určitě nezklamali a ve všech duelech odehráli naprosto vyrovnané partie. Je nutné si uvědomit, že po uplynulé sezóně kádr opustili zkušení Jakub Kastner, Ľuboš Hlipala a Martin Hlava. Právě absence levorukého hráče na postu pravé spojky je velmi citelná. Na druhou stranu se v našem týmu objevili noví hráči, kteří naznačili svůj potenciál.

Již v pátek a sobotu 23. – 24. srpna oplatí Jičínští účast německému Plauenu na jejich domácím turnaji, ve středu 28. srpna potom hostí od 19:00 hodin v přátelském utkání extraligové Lovosice.