Sobota 19. října 2024, Jičín

V dalším utkání nejvyšší soutěže přivítali házenkáři jičínského Medipointu na domácí palubovce celek SKP Frýdek-Místek. Jičínští chtěli navázat na předchozí dvě domácí výhry, hosté cestovali do Jičína s cílem podpořit nejtěsnější výhru v posledním kole doma s Kopřivnicí. V sestavě Jičína se poprvé představil Jan Bolehovský, který přišel na limitovaný přestup do konce sezóny z pražské Dukly a jenž by měl zvýšit konkurenci na postu spojek.

 

HBC Medipoint Jičín – SKP Frýdek-Místek  27:24 (14:11)

První minuty přinesly vyrovnanou házenou. Úvodní gól duelu vstřelil jičínský Doškář, dvěma trefami odpověděl na druhé straně levoruký Rumian. Bohužel, hned v úvodní desetiminutovce viděli diváci odstoupení dvou hráčů. Nejprve pro zranění zad ukončil své působení v utkání hostující Radicevic, o pár minut později si po úspěšném zakončení brejkové situace přivodil zranění kolene jičínský Matouš a rovněž pro něj duel skončil. Po těchto nepříjemných okamžicích pokračovalo střetnutí v podobném duchu. K vidění byla naprosto vyrovnaná bitva, v mírném vedení byli neustále domácí. Ti pozorně bránili, obrovské penzum práce odváděli na vlastním brankovišti Miľko, Ženatý a Rychna, s důležitými zákroky přispěchal gólman Veverka. Na druhé straně prokazoval své kvality neméně zkušený brankář hostí Krupa. Na konci druhé desetiminutovky byl stav 9:8, pokračovala přetahovaná o každý gól. Hostující Choleva korigoval později ze sedmičky na 10:9, ovšem poté přidal svou třetí a čtvrtou branku Doškář, jenž tak napomohl navýšit vedení Jičína na rozdíl tří branek, 12:9. Do konce prvního dějství přidali hráči obou celků po dvou gólech, na přestávku se tedy odcházelo za příznivějšího stavu pro domácí v poměru 14:11.

Po změně stran to byli domácí, kdo působil aktivnějším dojmem. Házenkáři Jičína pokračovali ve výborné práci celé obrany, hosté se na dostřel dostávali jen velmi těžko. Za stavu 17:14 se znovu blýskl Veverka, jenž zneškodnil v krátkém časovém úseku tři pokusy frýdecko-místeckých spojek. Domácí borci toho využili, nejprve se nemýlil Ženatý střelou do opuštěné hostující branky a na 19:14 upravil po pěkné kombinaci A. Dolejší. Moravané ale ukázali, že nehodlají přenechat Jičínským body zadarmo. Tradičně sáhli ke hře se sedmi hráči v poli a brankostroj Jičína tím nejen přibrzdili, ale náskok domácích postupně korigovali. Deset minut před závěrečným klaksonem svítil na ukazateli stav 22:19. V závěrečné fázi utkání na sebe bral velkou odpovědnost domácí J. Dolejší. Ten dokázal odpovídat na góly soupeře stejnou mincí a držel Jičínské ve dvou až tříbrankovém vedení. Pár minut před koncem Frýdecko-Místečtí snížili na nejtěsnějších 24:23 a později 25:24, v obou případech ale J. Dolejší po individuální akci nezaváhal a nasměroval náš celek k důležitému dvoubodovému zisku. Definitivní tečku za pohledným a dramatickým střetnutím napsal z brejku těsně před úplným koncem P. Drbohlav, který stanovil na konečných 27:24.

Házenkáři jičínského Medipointu tak udrželi domácí neporazitelnost i ve třetím utkání soutěžního ročníku 2024/2025 a nadále se drží na pátém místě extraligové tabulky. Velmi dobrý zápas odchytal Veverka, kterému znamenitě pomáhala jičínská defenzíva. V ní odvedli nejvíce práce Miľko, Ženatý a Rychna, neztratili se ani ostatní hráči. V útoku si střelecky velmi dobře počínal Doškář, v závěru duelu převzal režii J. Dolejší, jenž odehrál svůj nejlepší letošní zápas. Důležité branky stříleli P. Drbohlav, Škalda, M. Hájek, A. Dolejší a M. Hájek. K cenné výhře ale přispěli všichni hráči. Jediným stínem tak bylo již zmiňované zranění křídelníka Filipa Matouše. Věřme, že zranění nakonec nebude vážné a Filip se co nejrychleji vrátí na házenkářské palubovky.

Sestava a branky HBC Medipoint Jičín: Veverka, Rangl – Doškář 6; J. Dolejší 6/1; P. Drbohlav 4; M. Hájek a Škalda po 3; A. Dolejší a J. Hájek po 2; Matouš a Ženatý po 1; Rychna; Miľko; Ježek; Bolehovský; Pekař

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, trenér HBC Medipoint Jičín: „Začnu tou špatnou zprávou, protože jsme v dnešním zápase pravděpodobně přišli o Filipa Matouše, což bude určitě citelná ztráta, jelikož je to náš jediný levoruký hráč. Pokud bych měl zhodnotit utkání, určitě to bylo skvělé defenzivně kvalitní utkání, podpořený kvalitním výkonem brankáře Filipa Veverky. Opět jsme měli ve druhé půli hluchou desetiminutovku, kdy se na nás soupeř dokázal dotáhnout. Dokázali jsme se z toho oklepat, navíc nám vyhovovalo, že soupeř hrál v sedmi. Všichni dnes podali nadstandardní výkon. Jsem moc rád, že jsme do hry mohli zapojit i nově příchozího Honzu Bolehovského.“ 

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: Jsme zklamaní, že jsme prohráli. Každopádně my už jsme v týdnu měli problémy se sestavou, spoustu hráčů bylo zraněných nebo nemocných a někteří tak šli do zápasu se sebezapřením. Zápas hodnotím trošku nešťastně, protože hned ve čtvrté minutě jsme přišli o dalšího klíčového hráče, Alexsa se těžce zranil a já doufám, že bude brzy v pořádku. To také ovlivnilo náš výkon. Každopádně celý zápas jsme dotahovali, byli jsme pořád na dostřel a s troškou štěstí bychom ten zápas ještě mohli zvrátit, ale bohužel se nám to nepodařilo. I tak bych chtěl tým pochválit, že bojoval až do konce.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  320
Sedmičky:  3/1 – 4/3
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bareš, Háza
Sled branek: 1-1, 3-3, 7-5; 10-8, 12-10, 14-11, 16-14; 20-15; 21-17; 22-19; 24-21; 24-23; 25-24; 27-24

 

Již ve středu 23. října se házenkáři Jičína představí v předehrávaném utkání 8. kola Chance ligy na půdě rozjetých Lovosic. O týden později, tedy ve středu 30. října, hostí od 19:00 hodin celek HC ROBE Zubří.