Sobota 5. října 2024, Jičín

V sobotu hostili házenkáři jičínského Medipointu v utkání 5. kola Chance Extraligy v solidní formě hrající celek Sokola Nové Veselí. Hosté v předchozím kole přehráli doma vysoko Kopřivnici, na úvod soutěže si překvapivě přivezli dva body z horké půdy v Zubří, o jejich síle tak nemohlo být pochyb. Domácí ale nemohli myslet na nic jiného než na vítězství, kterým chtěli potvrdit předchozí úspěchy doma se Strakonicemi a následně v brněnských Maloměřicích. Bohužel trenéři v týdnu opět počítali ztráty, ze sestavy vypadli pivoti Miľko a Pekař, do hry stále nemohou zasáhnout Š. Drbohlav a Thorovský, absentoval rovněž gólman Veverka a jen se sebezapřením byl připraven další brankář Machalický. Do sestavy tak po dlouhých měsících naskočil odchovanec jičínské házené Jiří Drbohlav, navíc se podařilo zrealizovat hostování zkušeného bývalého gólmana pražské Dukly a později Lovosic, Daniela Rangla.

 

HBC Medipoint Jičín – Sokol Nové Veselí  26:25 (12:10)

Úvod důležitého střetnutí vyšel lépe hostům, kteří po pěkných akcích a stoprocentní koncovce vedli po třech minutách 1:3. Domácí ale nezůstávali pozadu, bleskurychle odpověděli a v osmé minutě již srovnával Doškář na 4:4. Ve výborném světle se prezentovali oba brankáři, domácí Rangl a hostující Štohanzl. Jičínští se mohli od svého soupeře odpoutat, jen v prvních patnácti minutách úvodního dějství ale neproměnili mimo jiné tři pokusy z pivota, v branky nepřetavili ani dva samostatné brejky. Skóre se tak neustále přelévalo, přičemž častěji byli v nejtěsnějším vedení hosté. Poslední minuty prvního poločasu ale patřily domácím. Rangl zneškodnil dva pokusy hostů, naopak na straně Jičína mířil dvakrát přesně Brádler, 11:9. Novoveselský Krejz korigoval na 11:10, ovšem na dvoubrankový náskok následně upravil z pivota Hajer.

První minuty druhého dějství se nesly ve znamení náporu domácích borců. K neudržení byl v těchto fázích střetnutí M. Hájek, jenž vstřelil první tři góly svého týmu a nasměroval Jičínské k vedení 15:11. Domácí pozorně bránili, vše jistil spolehlivě chytající Rangl. Stačilo však kratičké zaváhání a hosté pod taktovkou velezkušeného Šůstka trestali, 15:14. Novoveselští ožili, vycítili šanci na zvrat, házenkáři Jičína ale ještě odolali a po brankách Doškáře a A. Dolejšího odskočili na 19:16. V osmnácté minutě korigovali hosté na nejtěsnějších 20:19, o chvíli později odpověděl J. Hájek. Přelom druhé a třetí desetiminutovky patřil hráčům hostujícího Sokola. Ti využili menšího důrazu jičínské obrany a třemi góly otočili na 21:22. Jičínští naštěstí zareagovali nejlepším možným způsobem. Nejprve se z křídla nemýlil Rychna, ve třiadvacáté minutě mířil přesně Doškář a na nadějných 24:22 zvyšoval Matouš. V následném útoku mohli navíc domácí navýšit na rozdíl tří gólů, gólman Štohanzl byl ale proti. Pořekadlo nedáš dostaneš opět platilo. Hosté znovu zaznamenali tři góly v řadě a na konci 29. minuty svítilo na světelné tabuli skóre 24:25. V postupném útoku dohráli Jičínští akci do levého křídla, kde se po technické střele trefil A. Dolejší, vyrovnáno. Půl minuty před koncem brala hostující lavička oddechový čas. Následně se po pěkně sehrané akci dostali Novoveselští do zakončení z prostoru pivota, gólman Rangl ale skvělým zákrokem pokus hostí zneškodnil a domácí po rychlé kombinaci a dohrávce na křídelníka Matouše otočili na 26:25. To ale nebyl konec, hráči Sokola po obdržené brance rychle rozehráli poslední akci utkání a těsně před závěrečným klaksonem vybojovali sedmimetrový hod. K exekuci se po uplynutí hrací doby postavil do té doby neomylný exekutor „sedmiček“ Blaškovič. Jeho pokus mířil pouze do břevna jičínské svatyně a domácí tak nakonec uhájili nejtěsnější výhru v poměru 26:25.

Štěstí se tedy tentokrát přiklonilo na stranu Jičína. Domácí vydřeli důležitý dvoubodový zisk a připsali si třetí vítězství v řadě. Velmi solidní premiéru si odbyl brankář Rangl, jenž především v první půli své nové spoluhráče výrazně podržel a důležité zákroky si nechal také na samotný závěr vyrovnaného duelu. Střelecky se nejvíce dařilo Doškářovi, jemuž sekundoval M. Hájek. V první půli si velmi dobře počínal Brádler, důležité trefy zaznamenali A. Dolejší a Matouš. V obraně prokázal svou chytrost Rychna, důrazem platili na hráče soupeře Ženatý a Hajer. Celý tým odvedl i přes některé chyby soustředěný bojovný výkon, který přinesl odměnu v podobě důležité výhry.

Sestava a branky HBC Medipoint Jičín: Rangl, Machalický – Doškář 7/3; M. Hájek 5; Matouš a Brádler po 3; Ženatý, A. Dolejší a Hajer po 2; Rychna a J. Hájek po 1; P. Drbohlav; Ježek; J. Dolejší; Škalda; J. Drbohlav  

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, trenér HBC Medipoint Jičín: „Byl to z naší strany výborný kolektivní výkon. V prvním poločase to byla hra gólmanů, kdy se Martin Štohanzl a Dan Rangl předháněli, kdo bude mít více zákroků. Druhá půle už byla otevřenější a možná i více takticky svázanější, z čehož možná vyplývalo až množství technických chyb. Byli jsme šťastnějším týmem v závěru, kdy soupeř mohl v posledních vteřinách vyrovnat skóre utkání. Za mě určitě výborný kolektivní a brankářský výkon. Jsme moc rádi, že jsme to utkání zvládli a že dva body zůstávají v Jičíně.“

Jan Běloch, trenér Sokol Nové Veselí: „Věděli jsme, že nás tady čeká těžký zápas a že šance jsou vyrovnané. Předvedli jsme ale špatný výkon, nedokázali jsme v útočné činnosti, a hlavně v přechodu do rychlého útoku, předvést nějakou kvalitu a jednoduše jsme ztráceli míče. Udělali jsme velké množství technických chyb oproti minulým zápasům. Měli jsme nízkou úspěšnost střelby, protože jsme si tu střelbu ani nepřipravili. Stříleli jsme neustále někde pod kontaktem, nešel nám balon z ruky. Myslím si, že oba gólmani předvedli kvalitní výkon. Nás opět držel Martin Štohanzl, který chytal celý zápas velmi dobře. My musíme takové zápasy zvládat a brát z nich dva body.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  325
Sedmičky:  3/3 – 4/3
Vyloučení:  3 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 1-3, 4-4, 6-6; 6-8, 11-9, 12-10, 15-11; 15-14; 19-16; 21-19; 21-22; 24-22; 24-25; 26-25

 

V neděli 13. října cestují házenkáři Jičína do Prahy, kde od 10:30 hodin změří síly s domácí Duklou. O týden později, přesně v sobotu 19. října, přivítají na domácí palubovce od 18:00 hodin celek Pepino SKP Frýdek-Místek.