Neděle 29. září 2024, Jičín

Druhý zápas letošní 1. ligy sehráli Jičínští v domácím prostředí. Měli co napravovat, výprask ve Zlíně nebyl příjemný. V cestě jim však stál loňský extraligový tým Hranic, který byl i v tomto zápase favoritem. Jičínská sestava, doplněná o dorostence a M. Hlavu, zabojovala, uhájila nad favoritem těsnou výhru. V závěru si přišli na své milovníci hororů, detektivek a napínavých koncovek.

 

HBC Medipoint Jičín „B“ – TJ Cement Hranice  25:24 (12:14)

Samotný zápas byl po celou dobu vyrovnaný. Velmi dobře pracovaly na obou stranách obrany (ta hostující si v žádném případě servítky nebrala) a brankáři se též nenechávali zahanbit. Po vyrovnané první patnáctiminutovce se domácí přeci jenom dostali do mírného náskoku. Tahem na branku vynikal Brádler, z křídla byl neomylný Krahulec, stejně jako P. Drbohlav. Obranná dvojice Bareš, J. Drbohlav stála pevně na svých nohou, ale hosté se dokázali prosazovat z prostorů křídel. Tam Jičínským obrana nechutnala. Domácí si vybudovali ten nejtěsnější náskok, který drželi do 24. minuty. V závěrečné desetiminutovce Jičínští prostřídali, hosté využili svých zkušeností a méně zkušenou sestavu Jičína přehrávali, otočili skóre na rozdíl až tří branek (11:14). V samotném závěru alespoň utěšenou střelou snížil Krahulec.

Do druhé části vstoupili opět lépe hosté. Dokázali využít beze zbytku zaváhání domácích hráčů a opakovaně z prostorů křídel navýšili své vedení v 5. minutě až na čtyři branky (12:16). To však již domácí změnili obranu. Na hrotu velmi dobře pracoval Kuhn, v brance začínal čarovat Mičke. Zlepšila se i přesnost v provádění akcí a výsledek se dostavil. Jičínští mladíci postupně ukrajovali z náskoku hostí, až se jim podařilo ve 12. minutě stav dorovnat na 18:18. Od této chvíle to byla znovu přetahovaná o každou branku. Hosté dopláceli na svoji až příliš agresivní obranu, byli za své zbytečně tvrdé zákroky vylučováni. To je stálo síly, které jim v závěru docházely. V samotném závěru si domácí vybojovali dvoubrankové vedení 25:23, do konce chybělo šedesát pět vteřin. Zdálo se, že dva body zůstanou v Jičíně. Domácí však neproměnili další loženou šanci, hosté okamžitě z brejku snížili a po chybě v rozehrávce domácích měli možnost několik vteřin před závěrečným hvizdem srovnat. Proti však byl Mičke v brance domácích, brejk zlikvidoval a mohl spolu s ostatními slavit první dva body v soutěži.

Domácí nepodali proti zkušenému extraligovému týmu špatný výkon. Zlepšení bylo markantní především v obraně. Vidět byli dorostenci, především J. Mičke v brance, A. Tůma na spojce. Střelecky zářil Krahulec, přesnými asistencemi nešetřil M. Hlava. Brádler platil tahem na branku, Bareš s J. Drbohlavem tvrdili muziku v obraně, obrat nastartoval i Kuhn na hrotu obrany ve druhé půli.

Sestava a branky Medipoint HBC Jičín „B“: J. Mičke 1, J. Knittl – Krahulec 10/1; Brádler 5; P. Drbohlav a Bareš po 2; Filon, Hlava, A. Dolejší, A. Tůma a Do. Doškář po 1; Kuhn; F. Tůma; J. Drbohlav; Pour; M. Mičke

 

Statistika utkání:
Diváci:  126
Sedmičky:  2/1 – 0
Vyloučení:  2 – 4;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Hájek, Mošna
Sled branek: 1-0, 2-3, 7-5, 10-9, 11-10, 11-14, 12-14, 12-16, 15-17, 18-18, 20-19, 25-23, 25-24

 

K dalšímu utkání zajíždí hráči HBC v neděli 5. října na půdu ambiciózního nováčka Sokola Újezd u Brna.