Sobota 28. září 2024, Brno Maloměřice

Ve čtvrtém kole Chance Extraligy se házenkáři HBC Medipoint Jičín představili v Brně na půdě domácích Maloměřic. Házenkáři „Majlontu“ před sezónou solidně posílili, kostru jejich týmu tvoří hráči, kteří prošli mládežnickými celky Karviné. Svou sílu naznačili Moravané v minulém kole, kdy, podobně jako náš celek, prohráli v Kopřivnici nejtěsnějším rozdílem jediné branky. Jičínský tým vstupoval do zápasu s jediným cílem, potvrdit domácí výhru z předchozího kola se Strakonicemi a dvoubodovým ziskem se přiblížit klidnějšímu středu tabulky.

 

SHC Maloměřice Brno – HBC Medipoint Jičín  25:28 (13:14)

Začátek duelu patřil hráčům Majlontu. Ti od prvních minut ukazovali touhu poprvé v extraligové historii porazit Jičín a po čtyřech minutách vedli 2:0. Hosté působili trochu rozpačitým dojmem, neproměnili hned první vyloženou šanci, následně ohrozili branku soupeře z nepřipravené pozice. První trefu hostujících barev zaznamenal až sedmé minutě Matouš, jenž snižoval na 2:1. Přestože brankář Veverka zneškodnil několik střel domácích, ti si neustále udržovali mírné vedení. Ve dvanácté minutě upravoval svou první trefou Doškář na 7:5, přišly ale chyby v jičínské defenzívě a v polovině poločasu byl stav 9:5. Druhá část úvodní třicetiminutovky však nabídla odlišný obraz. Hosté zlepšili obranu, v útoku si rovněž počínali mnohem aktivněji. Postupně se dostávali do správného tempa, především Doškář se po ne zcela vydařeném úvodu oklepal a stal se hlavní postavou jičínského celku. Hosté přebrali iniciativu, náskok domácích nejprve snížili, v závěru poločasu obrat zcela dokonali a na poločasovou přestávku se odcházelo za stavu 13:14.

V prvním útoku druhého dějství domácí neuspěli, naopak na brankovišti Maloměřic se prosadil Miľko, který upravil na 13:15. Hosté se tak poprvé v utkání dostali do dvougólového náskoku. Z něj se ale neradovali dlouho, Majlont dvěma zásahy velmi aktivního Muchy rychle srovnal na 15:15 a v polovině deváté minuty otáčel Noworyta z prostoru pivota na 17:16. Házenkáři Maloměřic opět přebírali iniciativu. Trenéři naordinovali svým svěřencům vysunutější obranný systém, se kterým si hosté v těchto fázích hry nevěděli rady. Jičínští také doplatili na některé nevyužité příležitosti a domácí zásluhou střelecky disponovaného Muchy odskočili až na 23:20. To již stál v jičínské brance nastoupivší Machalický, hostující lavička reagovala na aktivitu brněnské defenzívy, do postupného útoku naskakoval místo gólmana sedmý hráč v poli. Házenkáři Jičína tímto krokem otupili aktivitu obrany Maloměřic a obraz hry se pomalu měnil. Měrou vrchovatou se na změně ve vývoji skóre podílel gólman Machalický. Ten se po svém nástupu na palubovku ihned blýskl důležitými zákroky. Domácí házenkáři znervózněli, v krátkém sledu dvakrát neuspěli, když se pokusili skórovat do prázdné branky při vyloučení hostujícího hráče. Hosté nejistoty házenkářů Majlontu náležitě využili. Dvakrát se po rychlé kombinaci prosadil Škalda, jednou skóroval J. Dolejší a deset minut před koncem bylo srovnáno, 23:23. Jičínští se následně díky třetímu přesnému zásahu Škaldy dostali do vedení 23:24. Ve famózním výkonu pokračoval Machalický, který střelce domácích přiváděl i nadále k zoufalství a stal se ústřední postavou jičínského obratu. Házenkáři Jičína poté ustáli vyloučení z kategorie přísnějších a naopak sami udeřili. Svým desátým gólem upravil Doškář na 23:25 a čtyři minuty před koncem zvyšoval Ježek již na rozdíl tří branek, 23:26. V závěru se domácí pokoušeli hostujícímu celku přiblížit, to se jim ale nepodařilo a házenkáři Jičína mohli slavit konečnou výhru 25:28.

Jičínští ukořistili velmi cenné vítězství z půdy brněnských Maloměřic. V obou poločasech dotahovali vícebrankové manko, těžké situace ale ustáli a překlopili misku vah na svou stranu. Hlavní postavou finálního obratu byl gólman Machalicky, jehož úspěšnost zákroků přesáhla šedesát procent. V prvním dějství zneškodnil řadu střel domácích také Veverka. Skvělý zápas sehrál desetigólový Doškář, šesti brankami přispěl neomylný Matouš. Důležité góly stříleli rovněž Škalda a Ženatý, hodně práce odvedli na obou brankovištích Hajer, Miľko a Ježek, pochvalu ale zaslouží celý tým.

Sestava a branky HBC Medipoint Jičín: Veverka, Machalický – Doškář 10/1; Matouš 6; Ženatý a Škalda po 3; Miľko a Hajer po 2; J. Dolejší a Ježek po 1; Rychna; P. Drbohlav; Brádler; A. Dolejší; J. Hájek

 

Statistika utkání:
Diváků:  211
Sedmičky:  7/5 – 1/1
Vyloučení:  4 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hladký, Kozler
Sled branek: 2-0, 4-2, 5-4; 9-5, 10-10, 13-12, 13-14; 17-16; 19-19; 23-20; 23-25; 24-27; 25-28

 

Další důležité střetnutí čeká házenkáře jičínského Medipointu již tuto sobotu, tedy 5. října, kdy na domácí palubovce přivítají v tradičních 18:00 hodin zatím velmi úspěšný celek Nového Veselí.