Sobota 8. října 2022, Jičín

Po nevydařeném středečním utkání v Kopřivnici vyzvali házenkáři jičínského O2xyworldu v sobotu suveréna nejvyšší slovenské soutěže, celek Tatranu Prešov. Hosté nastupovali do zápasu v roli jasného favorita, domácí jim chtěli mnohem lepším představením než v posledních dvou zápasech jejich úlohu co nejvíce znepříjemnit a nutno poznamenat, že se jim to podařilo. V sestavě Jičína znovu chyběl zraněný Hlava.

 

O2xyworld HBC Jičín – TATRAN Prešov  26:27 (10:16)

Začátek utkání patřil hostujícím házenkářům, kteří po dvou přesných zásazích upravili ve čtvrté minutě na 0:2. Poté se dostali ke slovu také domácí. Nejprve o sobě dal vědět gólman Machalický, jenž v krátkém sledu předvedl tři vynikající zákroky. První branku domácích vsítil čerstvý slovenský reprezentant Hlipala, na další zásah hostí odpověděli Jičínští třemi trefami, když se postupně mezi střelce zapsali Kastner, Š. Drbohlav a J. Dolejší, 4:3. Také v dalších minutách byla k vidění herně vyrovnaná partie, Jičínští ovšem, podobně jako ve středu v Kopřivnici, zaostávali za svým soupeřem v produktivitě střelby. Mimo jiné neproměnili v krátkém sledu dvě sedmičky, přidali zahozené šance z křídelních prostor a pivota, čehož zkušení hosté využili k zisku uklidňujícího šestigólového náskoku, 6:12. Na hráčích Jičína byla vidět obrovská snaha výsledek upravit, střelecká nemohoucnost jim ale svazovala ruce a na světelné tabuli tak svítil poločasový nepříznivý stav 10:16.

O přestávce zazněla v jičínské šatně povzbudivá slova, rozdíl ve skóre byl pro naše házenkáře vzhledem k předvedené hře až příliš krutý. Do druhé třicetiminutovky tak vstupovali naši hráči s cílem vývoj duelu co nejvíce zdramatizovat.

Přestože i po změně stran skórovali jako první Prešovští, byli to domácí, komu vyšel začátek lépe. Nejprve se trefil Hlipala, následně mířil z prostoru pivota dvakrát přesně Freiberg a rázem bylo sníženo na 13:17. Poté byl posledně jmenovaný vyloučen a hosté i díky dobře zvládnuté přesilovce navýšili na 14:20. Jičínští ovšem stále živili naději na korekci skóre, pokračovali v soustředěném výkonu, několikrát se blýskl gólman Pleva, do varu se dostali také příznivci domácích. Rozdíl ve skóre neustále osciloval mezi pěti až šesti brankami ve prospěch hostí, kteří ale postupem času „uvadali“. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky se trefili Kastner a Š. Drbohlav, své spoluhráče podržel také navrátivší se gólman Machalický a stav byl rázem 21:25. Domácí hráli v těchto momentech velmi dobře, střelecký prapor táhnul zejména Hlipala. Také obrana vykazovala patřičné zlepšení. Na gól hostujícího hráče odpověděl proměněnou sedmičkou Ženatý a šest minut před koncem korigoval již na 23:26 J. Drbohlav. Uklidňující gól z pohledu hostí vstřelil Tsarapkin, 23:27. V závěru vsadili Jičínští vše na jednu kartu a odměna se dostavila. V předposlední minutě snižoval J. Dolejší na 25:27, poté si úspěšný zákrok připsal gólman Machalický, pětatřicet vteřin před koncem proměnil svůj druhý sedmimetrový hod mladík Ženatý, jenž upravoval na nejtěsnějších 26:27. Následně přišel z pohledu hostí uklidňující oddechový čas, jenž nápor Jičínských logicky přibrzdil, Prešovští nakonec jednogólové vítězství uhájili.

Házenkáři Jičína sice na body do extraligové tabulky nedosáhli, výkonem své příznivě zcela jistě potěšili. Domácí se prezentovali po celých šedesát minut nesmírnou bojovností, ustáli i těžké momenty, kdy prohrávali rozdílem šesti gólů a dokázali se do zápasu vrátit. K zisku vytouženého bodu možná scházela možnost závěrečného útoku. Zlepšený výkon podali oba jičínští gólmani, také defenzíva to favoritovi utkání hodně znepříjemnila. V útoku, především ve druhém dějství, byl nejvíce vidět Hlipala, autor sedmi přesných zásahů, solidní zápas odehrál rovněž Š. Drbohlav. Také ostatní hráči Jičína zaslouží pochvalu za způsob, jakým se v utkání prezentovali. Za zmínku jistě stojí premiérová extraligová branka J. Hájka.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický 1, Pleva – Hlipala 7; Š. Drbohlav 4; J. Dolejší 4/1; Kastner 3; Freiberg 2; Ženatý 2/2; A. Dolejší a J. Drbohlav po 1; J. Hájek 1/1; Kovařík; Rychna; Matouš; Pekař; Thorovský

 

Statistika utkání:
Diváků:  350
Sedmičky:  7/4 – 4/4
Vyloučení:  4 – 7;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Valášek, Vychodil
Sled branek: 0-2; 4-3; 5-6; 6-12; 10-16; 13-17; 16-20; 18-24; 21-26; 23-27; 26-27

 

Nyní má Chance extraliga reprezentační pauzu, v dalším kole cestují Jičínští v sobotu 22. října na horkou půdu do Lovosic, doma se představí o týden později v duelu s nováčkem ze Strakonic.