O víkendu pokračovaly čtvrtfinálové série CHANCE play off STRABAG Rail Extraligy házenkářů. Hráči jičínského Ronalu dokázali před týdnem v Kopřivnici jednou uspět, otevřela se tak před nimi možnost v případě dvou domácích výher sérii ukončit. To byl také jediný cíl. Klub vyzval své fanoušky, aby na zápasy dorazili v červených dresech a vytvořili tak pravé házenkářské peklo, které mělo naše házenkáře dohnat k vytouženému postupu do semifinále. Příznivci jičínských barev zareagovali na prosbu házenkářů naprosto fantasticky a drtivá většina jich opravdu dorazila v červeném. Oba víkendové zápasy se tak hrály ve skvělé atmosféře, která se hodně blížila bouřlivé kulise před šesti lety při triumfální jízdě házenkářů za mistrovským titulem. Nutno přiznat, že k výborné atmosféře vydatně pomohli rovněž příznivci hostující Kopřivnice.

Jičínští trenéři řešili před domácími odvetami několik otazníků v sestavě. Z ní pro zranění minimálně pro čtvrtfinále vypadnul levoruký Krahulec, nastoupit stále nemohli ani Kostelecký a Bareš, povinnosti v mateřské Dukle si plnili Škalda a Krušberský. Naopak po více než třech měsících se v sestavě objevil navrátilce J. Drbohlav a na výpomoc kývnul také Král, jenž ukončil kariéru po uplynulé sezóně.

 

Sobota 30. března 2019, Jičín
HBC Ronal Jičín – KH Kopřivnice  28:24 (12:12)

Začátek sobotního střetnutí přinesl nápor hostí, kteří přijeli do Jičína s jediným logickým cílem, alespoň jednou zvítězil a vrátit sérii k rozhodujícímu pátému duelu na svou palubovku. Hnacím motorem hostí byl v úvodu rychlonohý Fulnek, jenž se postaral o první dvě trefy do černého. Domácí naštěstí zareagovali záhy, trefili se Horut a Miľko, 2:2. Přesto to byli Kopřivničtí, kdo i díky výborným zákrokům svého gólmana Žingora drželi těsné vedení. Ve dvanácté minutě vyrovnával domácí Horut na 5:5, další část prvního poločasu ale patřila hostům. Ti hráli s velkou chutí, dobře kombinovali a přečíslovali jičínskou obranu. Protože s vypracovanými šancemi nakládali téměř neomylně, odskočili v osmnácté minutě na 6:10. V brance Jičína již stál brankář Machalický a ten se ihned blýskl několika zákroky včetně zneškodnění sedmimetrového hodu. Jičínští se následně uklidnili, zpřesnili hru a náskok hostí začali postupně stahovat. K obratu ve vývoji hry výrazně napomohlo zlepšení jičínské defenzívy. Ta začala fungovat naprosto spolehlivě a ve spolupráci s gólmanem Machalickým se pro hosty stala strašákem. Do konce první půle Kopřivničtí skórovali pouze dvakrát, naopak domácí borci se do listiny střelců zapsali hned šestkrát, první půle tak skončila nerozhodně 12:12.

Po změně stran přispěchali s náporem Jičínští. K velkému výkonu se rozehrával zejména špílmach Dolejší, kterému na spojkách sekundovali Horut a Šulc. Jičínští si v první desetiminutovce vypracovali nadějný tříbrankový náskok, hosté však neustále dokazovali, že takové manko pro ně nic neznamená. Kopřivničtí pokračovali ve své nátlakové hře, podařilo se jim snížit na 18:17, ovšem odpověď domácích byla okamžitá. Ve třinácté minutě se prosadil Dolejší, o chvíli později jej napodobil Kubík a stejný hráč na konci první poloviny druhého dějství navýšil vedení Jičína na 21:17. Zcela zaplněná městská sportovní hala byla na nohou, fanoušci hnali naše hráče do další ofenzívy, ovšem hosté byli proti. Ani tento stav je nezlomil, bojovali dál a to se jim vyplatilo. Do poslední desetiminutovky šli sice Jičínští za stavu 23:19, během tří minut bylo ale vše jinak. Hosté třikrát v krátkém sledu vyšachovali domácí obranu a díky přesnému zakončili snížili na nejtěsnějších 23:22. Naštěstí házenkáři jičínského Ronalu tento těžký moment ustáli. Nesmírně důležitý gól na 24:22 vstřelil díky odvážnému individuálnímu průniku Kovařík. Poté zneškodnil pokus hostujícího Gřese navrátivší Veverka a na druhé straně se po spolupráci s Kovaříkem nemýlil Dolejší, 25:22. Tři minuty před koncem Jičínští rozebrali defenzívu hostí, svou akci dohráli na levé křídlo a Kubík nechytatelnou ránou navýšil na 26:22. V závěrečných minutách si již házenkáři Jičína vítězství pohlídali, za obrovského nadšení nakonec vyhráli 28:24 a v sérii se ujali vedení 2:1.

Fotografie ze sobotního utkání čtvrtfinále naleznete v galerii.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický 2 – Dolejší 7; Kubík 6; Horut 5/2; Miľko 3; Šulc 2; Kovařík, Hlava a Král po 1; Rychna; Groh; J. Drbohlav; Kolc; Šebek; Bíšek

 

Statistika utkání:
Diváků:  785
Sedmičky:  2/2 – 3/2
Vyloučení:  5 – 6;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Pavlát, Točík
Sled branek: 0-2; 3-3; 5-5; 6-10; 9-11; 12-12; 14-14; 18-14; 21-17; 23-19; 23-22; 26-22; 28-24

 

 

Neděle 31. března 2019, Jičín
HBC Ronal Jičín – KH Kopřivnice  30:25 (12:11)

Do druhého duelu vstupovali Jičínští s jedinou myšlenkou, zvítězit a sérii tak definitivně rozhodnout. Hráči byli od úvodního hvizdu maximálně koncentrováni, věděli, že pokud podají podobný výkon jako v sobotu, dožene je skvělé publikum do semifinále. Na rozdíl od třetího střetnutí série patřil úvod jednoznačně domácím. Do branky se postavil brankář Veverka, obrana fungovala zdravě agresivně, hráči nevypustili jediný souboj. To vše se také projevilo na průběžném stavu, v páté minutě vedli domácí po gólech Miľka, Šulce a Rychny 3:0. Kopřivničtí ale poněkolikáté v sérii ukázali, že jsou bojovným týmem a soupeři nedají nikdy nic zadarmo. I přes krajně nepovedený vstup do zápasu se otřepali, zklidnili hru v postupném útoku a brankové manko poměrně rychle smazali. I v dalším průběhu první půle byla k vidění obrovská bitva, všichni aktéři věděli, co je v sázce. Na přelomu první a druhé desetiminutovky využili hosté opět zákroků spolehlivého gólmana Žingora a dostali se do nejtěsnějšího vedení, 4:5. V prostřední pasáži úvodního dějství drželi Kopřivničtí nejtěsnější náskok, ovšem domácí na ně mohutně “doráželi”. Na konci dvacáté minuty si pohrál s obranou soupeře Dolejší a nekompromisně zavěsil, 8:8. Poté se jistými zákroky znovu prezentoval Veverka, čehož domácí využili k opětovnému vedení. Na 9:8 upravoval ze sedmičky Horut, stejný hráč přidal i desátou branku, když se elegantně prosmýknul mezi obránci hostí a krásně zakončil. Do konce prvního poločasu se poté oba týmy střídaly ve skórování, půle nakonec skončila 12:11 pro domácí.

Po změně stran pokračovali házenkáři domácího Ronalu v agresivním pojetí obrany. Skutečně defenzivní linie Rychna, Groh, Miľko a Hlava předváděla skvělé představení. Hosté se v mnoha případech vůbec nedokázali prosadit a to v průběhu základní části patřili k týmům s nejlepší ofenzívou. Také v útoku se Jičínským dařilo, svou třetí trefu si připsal Miľko a stejný zásah přidal i Kubík, na konci páté minuty vedl Jičín 14:11. V následných deseti minutách se odehrál málo vídaný scénář, pětkrát v řadě vstřelili soupeři po dvou gólech po sobě, do poslední čtvrtiny zápasu šli tedy mírně vpřed domácí, 18:17. Za tohoto stavu také přišel dost možná zlomový okamžik zápasu, ve kterém hráli hlavní roli domácí gólman Veverka a hostující rozehrávač Bukovský. Po zablokované střele hostí se míče chopil strážce jičínské svatyně a pokusil se do brejkové situace vybídnout matadora Šulce. Pohyblivý Bukovský se však stihl vrátit, založil útočnou akci, na jejímž konci se dostal tváří v tvář Veverkovi. Ten své zaváhání brilantním zákrokem napravil. Následoval oddechový čas Jičína. Po něm se z dálky prosadil Šulc a navýšil na 19:17. Stejný hráč poté potvrdil roli nejzkušenějšího hráče celé série. Po výborném obranném zákroku Hlavy se domácí dostali v rychlém útoku do přečíslení a Šulc nekompromisně zavěsil, 20:17. V následném útoku hosté opět ztratili míč, po zásahu do obličeje domácího Dolejšího byl jeden z kopřivnických házenkářů vyloučen. Jičínští sehráli přesilovkovou kombinaci, zakončení na sebe vzal Horut, jenž tvrdým projektilem zvýšil na 21:17. Hosté sice vzápětí snížili, ovšem poté domácí i přes signalizovanou pasivitu dohráli míč na křídelníka Krále a ten se nemýlil, 22:18. Hosté stále neskládali zbraně, vytvořili si stoprocentní šanci z pivota, Veverka v brance ale čaroval. Ve dvacáté páté minutě domácí sice přišli o míč, Horut ale svou chybu akrobatickým zákrokem napravil a kopřivnické dílo zkázy dokonal krásnou individuální akcí Dolejší, 23:18. Kopřivničtí ještě dvakrát snížili na rozdíl čtyř branek, ve dvacáté šesté minutě byl stav 24:20. Následující okamžiky však definitivně rozhodly. Nejprve Horut na podnose předložil tutovku Miľkovi, ten byl faulován a Horut akci dokonal proměněnou sedmičkou. Vzápětí Veverka zlikvidoval střelecký pokus hostí, kteří neměli času nazbyt a poté střelou přes celé hřiště do opuštěné branky hostí upravil na 27:20. Euforie jičínského týmu, ale zejména nadšených fanoušků, neznala mezí. Utkání se v závěru již dohrávalo, za zmínku stojí třicátá branka Jičína, kterou vstřelil po zisku míče a samostatném úniku Hlava. Domácí nakonec zvítězili 30:25 a celou sérii ovládli 3:1 na zápasy.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tedy poprvé v historii klubu postoupili v systému play-off do semifinále a po šesti letech, kdy získali senzační mistrovský titul, si zahrají o medaile. Už nyní tak vybojovali druhý nejcennější výsledek historie jičínské házené. Základ k úspěchu položili v úvodním střetnutí na půdě soupeře. Toto vítězství je dostalo do mnohem příznivější role, než kdyby po prvním víkendu prohrávali 2:0. Druhý zápas výsledkově neustáli, nenašli recept na tvrdou hru domácích. Zápasy na jičínské půdě ale zvládli znamenitě. Gradoval výkon obrany, kde odváděli velkou porci černé práce Rychna, Hlava, Groh, Miľko, Kovařík a J. Drbohlav. V důležitých momentech podrželi své spoluhráče oba gólmani, Veverka i Machalický, kteří se rovněž dokázali zapsat do střelecké listiny. V útoku byl hlavní oporou zkušený Šulc, jenž dával důležité góly, navíc je dokázal připravovat i pro své spoluhráče. Nejlepší zápasy v jičínském dresu odehrál Dolejší, jeho pohyb na obranu soupeře platil. Stejně tak spolehlivě zahrál Horut, jenž se také podílel nejen střelecky, ale i kreativitou na velkém množství jičínských gólů. Výborně si v domácích zápasech vedl Kubík, důležité branky ve druhém duelu střílel navrátilec Král. Odvahu a touhu pomoci týmu prokázal další navrátilec J. Drbohlav, jenž se rozhodl naskočit do zápasů na vlastní žádost po téměř čtyřměsíční pauze. Respekt ale zaslouží všichni jičínští hráči a to i ti, kteří do hry nezasáhli. Všichni žili s týmem, své spoluhráče neúnavně povzbuzovali. Obrovské poděkování patří samozřejmě jičínským fanouškům, kteří vyslyšeli prosby házenkářů a skutečně rozpoutali v městské sportovní hale pravé červené házenkářské peklo. Na bouřlivé kulise se ale podíleli i hostující fanoušci, za což jim rovněž patří díky. Sluší se poděkovat také kopřivnickým házenkářům, kteří ukázali v posledních dvou letech velký vzestup výkonnosti, měrou vrchovatou se podíleli na vynikající čtvrtfinálové sérii.

Fotografie z nedělního utkání čtvrtfinále naleznete v galerii.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 1, Machalický – Šulc 7; Horut 5/2; Dolejší 4; Kubík a Miľko po 3; Hlava, Rychna a Král po 2; J. Drbohlav 1; Groh; Kovařík; Kolc; Šebek; Bíšek

 

Statistika utkání:
Diváků:  820
Sedmičky:  2/2 – 5/5
Vyloučení:  5 – 7;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Horáček, Novotný
Sled branek: 3-0; 3-3; 6-5; 7-8; 10-8; 12-11; 14-11; 16-15; 18-15; 21-17; 23-18; 26-20; 28-23; 30-25

 

 

V semifinále CHANCE play off STRABAG Rail Extraligy, hraném rovněž na tři vítězné duely, čeká házenkáře HBC Ronal Jičín vítěz základní části a nejúspěšnější celek poslední pětiletky, tým Talentu Plzeň. Oproti čtvrtfinálovým sériím se již v semifinále pořadatelství zápasů střídá po jednom, přičemž úvodní utkání budou sehrána na půdě lépe postaveného celku po základní části, v tomto případě Plzně. Přesné termíny a hrací časy budou zveřejněny během týdne, jisté je, že do Plzně budou Jičínští poprvé zajíždět o velikonočním víkendu. První domácí zápas by se měl uskutečnit v městské sportovní hale ve středu 24. dubna.