Pátek 28. září 2018, Jičín

Netradičně v pátek nastoupili házenkáři HBC Ronal Jičín k dalšímu těžkému utkání Strabag Rail Extraligy, když na domácí palubovce přivítali celek Hranic. Hosté zatím patří mezi nejpříjemnější překvapení soutěže, ve třech kolech získali čtyři body a o jejich síle svědčila cenná domácí výhra nad Lovosicemi. Jičínští sice měli na kontě o dva body méně, ovšem herně drželi krok i v Lovosicích a doma s pražskou Duklou. Domácí tedy chtěli pokračovat v poměrně solidních výkonech a svého soupeře porazit. Oproti předchozímu avizovanému televiznímu střetnutí s Duklou se do sestavy vrátil zkušený Šulc.

Samotnému výhozu předcházela slavnostní událost, když se se svou dlouhou a úspěšnou hráčskou kariérou oficiálně rozloučila jedna z nejvýraznějších postav historie jičínské házené, Radek Král. Radek hájil barvy prvoligového (2001 – 2005) a extraligového (2000 – 2018) “A” týmu mužů dlouhých osmnáct soutěžních ročníků. Za tuto dobu nastoupil k úctyhodným 457 zápasům a v této statistice vévodí všem aktivním, ale i bývalým házenkářům Jičína. V těchto duelech nastřílel obrovskou porci 1190 branek, čímž mu v historické tabulce vedené od roku 1997 po současnost patří druhá příčka. Radkovi poděkovali za jeho úspěšnou hráčskou kariéru spojenou výhradně s jičínským dresem před slušně zaplněnou městskou sportovní halou zástupci klubu.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

 

HBC Ronal Jičín – Cement Hranice  24:23 (15:8)

Začátek utkání přinesl velmi neurovnaný boj. Hráči obou celků se potýkali se špatnou koncovkou, domácí hned zkraje neproměnili dvě vyložené šance, naštěstí také Veverka byl pozorný. První branku vstřelili až v šesté minutě hosté, když se trefil v posledních zápasech hodně aktivní Indrák. Hraničtí přidali o chvíli později i druhou branku a stav byl 0:2. První střelecký úspěch Jičínských zaznamenal až v deváté minutě ze sedmimetrového hodu Horut, ovšem na konci úvodní desetiminutovky již hosté vedli znovu rozdílem dvou gólů, 2:4. Následující minuty se však odehrály v režii domácích házenkářů, kteří těžili ze skvělého představení gólmana Veverky. Ten zneškodnil několik nadějných šancí cementářů včetně tří sedmiček a položil základ obrovského jičínského náporu. Domácí se svému brankáři skutečně odvděčili tím nejlepším možným způsobem. Zrychlili pohyb a rozehrávku, zpřesnili kombinaci a co bylo nejdůležitější, s vypracovanými šancemi nakládali téměř bezchybně. Čtyřbrankovou šňůrou nejprve otočili na 6:4. Poté sice hosté korigovali na 6:5, ovšem následně existovalo na hřišti pouze domácí mužstvo. Jičínští pokračovali v soustředěném výkonu, obrana byla téměř neprostupná, za ní navíc pokračoval v galapředstavení Veverka a slušně zaplněná městská sportovní hala tak byla svědkem rodícího se výrazného náskoku. Házenkáři jičínského Ronalu vyhráli úsek mezi 15. a 25. minutou prvního poločasu 7:0 a celkově tak svítil na ukazateli hřejivý stav 13:5. Hlavním tahounem domácích byl v těchto fázích zápasu Horut, jenž v první půli vsítil sedm branek. Minutu před koncem byl rozdíl ve skóre 9 gólů, když na úspěšný zásah hostí odpověděli Horut a Miľko. Bohužel, v poslední minutě hosté přeci jen dvěma góly snížili na 15:8.

Nástup do druhého dějství se odehrál přesně podle scénáře, který si Jičínští nepřáli. Hráči, místo aby hráli v klidu, trpělivě, i nadále pozorně v obraně, se zachovali úplně obráceně. V útoku se dopustili technických chyb, nanutili se do nepřipravených střeleckých pozic. Toho soupeř, jenž disponuje zkušenými hráči protřelými mnohaletými extraligovými boji, náležitě využil a během čtyř minut své manko ztenčil na 15:11. Domácí se naštěstí poté dvěma góly, když se trefili Hlava a Krahulec, uklidnili, i tak bylo patrné, že suverenita z druhé části prvního poločasu je pryč. Hosté i přes vícebrankové manko bojovali a nenápadně se domácím přibližovali. Ústřední postavou házenkářů Hranic se stále zřetelněji stával nestárnoucí brankář Josef Kučerka. Díky jeho zásahům byl v polovině druhé půle stav 20:16. Házenkáři Jičína poté přeci jen nalezli na hostujícího brankáře recept a po gólech Horuta a Hlavy znovu navýšili vedení na rozdíl šesti branek, 22:16. Zdálo se, že jde o definitivní zlom v utkání, do jehož konce chybělo jedenáct minut. Opak však byl pravdou. Domácí v krátkém sledu neproměnili dva samostatné brejky, dvě sedmičky (celkem tři) a hosté vycítili šanci. Využili skutečnosti, že i do obranné fáze domácích se vkradla nejistota pramenící z neproměněných šancí a obav o výsledek a třemi góly snížili na 22:19. Drama pokračovalo, mírné uklidnění do domácích řad přinesl J. Drbohlav, ovšem to již Hraničtí hráli bez ostychu a dvěma zásahy upravili na 23:21. Dvě minuty před koncem vsítil svůj devátý gól Horut, ale v předposlední minutě korigoval Indrák a v polovině minuty poslední upravoval na nejtěsnějších 24:23 T. Mlotek. V posledních vteřinách již domácí jednobrankový náskok uhájili, ovšem zápas dohrávali pod obrovským tlakem a strachem o výsledek.

Házenkáři Jičína tedy splnili svůj cíl a důležitý zápas nakonec vyhráli. Bohužel, po vynikajícím výkonu v prvním poločase, s výjimkou úvodních několika minut, nezachytili nástup do druhého dějství a nakonec byli rádi za nejtěsnější výhru. Ve skvělých výkonech, zejména v první půli, pokračoval gólman Veverka, střelecky se nejvíce dařilo Horutovi, autoru devíti branek. V první půli pracovala výborně také obrana, kde byli vidět Hlava, Bareš, J. Drbohlav, Miľko a Groh. Po změně stran ale i defenzívní činnost domácích ztratila na agresivitě a na herním projevu se to okamžitě projevilo. V případě podobného výpadku, kterého se Jičínští dopustili ve druhé třicetiminutovce, nemohou naši házenkáři na body pomýšlet. Z tohoto pohledu je pro ně druhá půle s Hranicemi velkým varováním, ze kterého se, věřme, ponaučí.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Horut 9/3; Šulc 4/1; J. Drbohlav a Krahulec po 3; Hlava 2; Dolejší, Miľko a Kostelecký po 1; Bareš; Kolc; Kovařík; Groh; Bíšek; Š. Drbohlav

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Začátek zápasu byl velice nervózní, na obou stranách byly neproměněné šance, gólmani ihned na úvod utkání dominovali. Potom jsme se dostali do hry, kdy jsme byli trpěliví v postupném útoku, dokázali jsme si otevírat obranu Hranic a díky tomu jsme získali náskok sedmi gólů v prvním poločase. Druhou půli jsme i přes varování v poločasové přestávce nezvládli, a to díky pasivní hře v útoku i v obraně. Asi jsme měli pocit, že ten zápas za nás odehraje někdo jiný, znervózněli jsme a tím jsme dali Hranicím šanci se na nás dotáhnout. Jsem velice zklamaný z druhého poločasu, z toho, jak k němu hráči přistoupili. Je mi to líto i vůči Radkovi Královi, který dnes ukončil svou hráčskou kariéru a i vůči divákům, že jsme dovolili Hranicím zápas takto zdramatizovat. Myslím si, že jsme mohli vyhrát rozdílem osmi gólů, což by si Radek i diváci zasloužili.”

Libor Hrabal, trenér Cement Hranice: “Gratulace domácím k těsnému vítězství, které se zrodilo už v prvním poločase, kde jsme po prvních pěti minutách totálně propadli a přestali jsme hrát to, co jsme si chválili v zápase proti Lovosicím. V prvním poločase se nám rozpadl koncept v útoku a výsledek toho všeho byl, že jsme prohrávali o sedm gólů. Mrzí mě ten první poločas, kdybychom v něm hráli vyrovnanou partii, tak věřím, že by byl výsledek jiný. Jsem rád, že hráči poslechli to, co jsme si řekli v kabině a druhý poločas nevypustili. Jsem rád, že jsme pochopili, že se musí hrát naplno, že je v zápase potřeba agresivita a tím se nám podařilo dostat Jičín pod tlak. Dokázali jsme posledních dvacet minut zabrat a možná, že kdybychom hráli ještě o minutu déle, tak bychom si odvezli bod. Na jedné straně mě to štve, že jsme nevyhráli, ale za druhý poločas patří hráčům veliká pochvala a věřím, že se poučíme do dalších zápasů a budeme už jenom vyhrávat.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  570
Sedmičky:  7/4 – 4/1
Vyloučení:  3 – 5;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Opava, Válek
Sled branek: 0-2; 2-4; 6-4; 13-5; 15-6; 15-8; 15-11; 18-12; 20-16; 22-16; 22-19; 24-21; 24-23

 

V pátém kole Strabag Rail Extraligy se házenkáři jičínského Ronalu představí v sobotu 6. října na půdě nováčka soutěže, týmu TJ Tatran Litovel. Utkání má výhoz v 17:00 hodin.