Sobota 8. září 2018, Jičín

V sobotu nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k úvodnímu utkání nového ročníku nejvyšší soutěže, Strabag Rail Extraligy. Na palubovce městské sportovní haly přivítali soupeře z nejtěžších, úřadujícího mistra České republiky, celek Baníku Karviná. Jičínští měli v živé paměti solidně sehranou čtvrtfinálovou sérii play-off ze závěru loňské sezóny s tím, že tentokrát již chtěli favorizovaného soupeře porazit a vstoupit tak do soutěže dvoubodovým ziskem. Oba týmy nastoupily prakticky v kompletních sestavách, tedy i s novými posilami. Na straně Jičína se domácím příznivcům představili Martin Kovařík, Jiří Dolejší (odchovanci házené ve Zruči n/S) a Jiří Kostelecký (odchovanec Třeboně). V sestavě sice nechyběl David Krahulec, ten se však i díky menším zdravotním problémům na palubovce nakonec neobjevil.

 

HBC Ronal Jičín – HC Baník Karviná  27:26 (11:10)

Hned první útok hostí naznačil, že domácí to budou mít hodně těžké. Po rychlé kombinaci se důraznou střelou prezentovala posila na postu levé spojky, Ivan Stojanovič, 0:1. Domácí o chvíli později srovnali Horutem ze

sedmimetrového hodu. Podobný obrázek byl k vidění také v dalších minutách, kdy si hosté udržovali nejtěsnější náskok. Na konci sedmé minuty vedli 2:3. Poté ale přišel obrovský tlak domácích házenkářů, který přinesl změnu rozložení sil na palubovce. V jičínské brance předvedl několik skvělých zákroků gólman Veverka, také defenzíva pracovala spolehlivě a příliš prostoru střelcům Karviné nenechala. Hosté působili v těchto fázích zápasu nečekaně bezradně, vyprodukovali technické chyby a to byla voda na rozjíždějící se jičínský mlýn. Na 3:3 srovnával z pivota Drbohlav, poté se dvakrát trefil důrazný Kovařík, následně přidal první branku v utkání kanonýr Šulc a na 7:3 zvyšoval Kolc. Pětigólová šňůra domácím hodně pomohla, do varu se dostali také fanoušci Jičína. Devět minut před

koncem prvního poločasu vedli domácí stále čtyřgólovým rozdílem, tentokrát 9:5. Poté ale přišla hodně studená sprcha. Hosté zpřesnili hru, zlepšili obranou fázi, několik vyložených šancí domácích vychytal Marjanovič. Karvinští přehrávali domácí defenzívu a zejména díky brankám z křídelních prostorů otočili na 9:10. V závěru si však vzali Jičínští vedení zpět, nejprve srovnal Kolc a na 11:10 upravoval Kovařík.

Po změně stran vyrukovali hosté se svou silnou zbraní, tedy hře v sedmi hráčích v poli bez brankáře. Tento trumf použili v loňském play-off a výrazně jim pomohl k zisku mistrovského titulu. Tentokrát ale dvakrát chybovali a domácí Kovařík neomylně trestal, 13:10. Domácí hráli ve velké euforii a drželi nadějný náskok. V páté minutě svítil na ukazateli stav 15:12. Hosté ale následně ukázkově využili přesilovou hru a záhy srovnali na 15:15. Na palubovce městské sportovní haly se rozpoutala pravá házenkářská bitva. Oba týmy se přetahovaly o vedení. Hosté dokonali obrat ve dvanácté minutě, kdy upravoval na 16:17 téměř neomylný křídelník Nedoma. V polovině druhého dějství to bylo 17:18, ovšem přišel další nápor Jičínských podložený zákroky nastoupivšího gólmana Machalického a po chvíli bylo vše jinak. Svým třetím gólem srovnal na 18:18 z prostoru pivota Drbohlav, následně ho napodobil Miľko a na 20:18 zvyšoval ze sedmičky Šulc. Radost domácích ale netrvala dlouho, hosté udeřili ve dvou minutách hned třikrát a misku vah opět přiklonili na svou stranu, 20:21. Na začátku třetí desetiminutovky vedli domácí 23:22, ovšem ve 24. minutě skórovali hosté dvakrát v rychlém sledu a Jičínští museli znovu dotahovat, 23:24. Závěr byl opravdu skvělým vyvrcholením celého duelu. V předposlední minutě za stavu 25:25 hosté chybovali v rozehrávce, míč ukořistil chytrým vyběhnutím Kostelecký a střelou do prázdné branky rozpoutal mezi příznivci obrovskou radost. Karvinští však v téže minutě dohráli pohlednou akci do levého křídla a Zbránek srovnal na 26:26. Do poslední minuty vstupovali domácí v držení míče. Rozehráli přípravnou akci, z níž resultovala finální přihrávka Šulce na Drbohlava. Ten byl na brankovišti faulován a logicky následoval sedmimetrový hod. K jeho exekuci se postavil nejzkušenější domácí házenkář Šulc, jenž vyzrál na hostujícího gólmana Marjanoviče a upravil na 27:26. Do konce utkání chybělo půl minuty. Hosté se pokusili přehrát jičínskou obranu, ovšem chybovali a o možnost stav utkání srovnat se připravili.

Jičínští tedy se štěstím nejtěsnější náskok uhájili a mohli se radovat z cenného skalpu. V důležitých momentech zápasu podrželi svůj tým oba brankáři, Veverka v prvním a Machalický ve druhém dějství. Poměrně solidně pracovala také obrana, kde odvedli hodně práce Hlava, Bareš, Drbohlav, Miľko a Groh. Nejlepším střelcem domácích se s devíti přesnými zásahy stal Kovařík, po čtyřech gólech přidali Kostelecký a Šulc. Hru chytře dirigoval ze střední spojky Dolejší, na pivotu se statečně rvali Miľko a Drbohlav, důležité branky vstřelil Kolc, pochvala za bojovnost a nasazení ale patří celému týmu.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kovařík 9; Kostelecký 4; Šulc 4/2; Kolc a Drbohlav po 3; Miľko 2; Hlava 1; Horut 1/1; Dolejší; Bareš; Groh; Bíšek; Krahulec   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Pro nás je to skvělý začátek, co může být více, než vyhrát domácí zápas proti mistrovi loňské sezóny. Úspěch byl založený zejména na kvalitním výkonu v obraně, v postupném útoku Martin Kovařík držel pomyslný prapor nahoře, když to bylo potřeba. Samozřejmě jsme měli možnost odskočit na rozdíl 6 branek, ale opět jsme měli to naše “temné místo”, které jsme naštěstí ustáli, i když nás to v některých minulých zápasech stálo body. Pro nás je toto vítězství veliké povzbuzení před programem, který máme, příští týden zajíždíme do Lovosic, poté nás čeká zápas s Duklou. Myslím si, že se v utkání promítly naše výkony z přípravy, které jsme potvrdily tímto vítězstvím, za které jsme opravdu rádi.“

Marek Michalisko, trenér HC Baník Karviná: „Zápas se mi nehodnotí moc dobře. Prohráli jsme, i když to neberu jako tragédie ihned na úvod extraligy prohrát. Minulý rok se nám stalo, že jsme prohráli dva první zápasy a došli jsme až pro titul. Spíše jsem zklamaný z našeho předvedeného výkonu. V prvním poločase jsme měli spoustu technických chyb, bohužel tyto chyby pramenily od zkušených hráčů nebo od posil, které mají být posilami, ale v tomto zápase se to moc neukázalo. Soupeř tyto chyby trestal, ale my jsme se stále snažili skóre dohnat, což nás stálo spoustu sil, ale pořád jsme se s tím zápasem pokusili něco udělat. V druhém poločase jsme předvedli také špatný výkon, měli jsme několik vyloučení, neproměněné šance a špatnou koncentraci v obraně, což se projevilo v rozhodujících chvílích. V Jičíně jsem vždy prožil vyrovnaná utkání s dramatickou koncovkou a dnes jim gratuluji k vítězství.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  520
Sedmičky:  4/3 – 0
Vyloučení:  4 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Macho, Hájek
Sled branek: 0-1; 2-3; 7-3; 9-5; 9-10; 11-10; 13-10; 15-12; 17-17; 20-18; 20-21; 23-22; 23-24; 27-26

 

Již v sobotu 15. září cestují házenkáři jičínského Ronalu k úvodnímu venkovnímu vystoupení, když se od 17:00 hodin představí na horké půdě v Lovosicích. Hned ve středu 19. září potom od 18:00 hodin přivítají před televizními kamerami celek pražské Dukly.