Sobota 13. října 2018, Jičín

V sobotu hostili házenkáři jičínského Ronalu v rámci 6. kola Strabag Rail Extraligy celek Nového Veselí, kterému patřilo po pěti odehraných kolech druhé místo a tou pouze díky horšímu skóre za vedoucí Plzní. Skutečně, Novoveselští se v nejvyšší soutěži již řádně rozkoukali a jejich výkonnost, i díky individualitám z řad zahraničních hráčů, jde nahoru. Vždyť letos dokázali již doma přehrát Frýdek-Místek a Lovosice, zvítězili i na horké půdě v Zubří. Jičínští chtěli navázat na podařený první poločas předchozího domácího duelu s Hranicemi a na dvoubodový zisk z posledního střetnutí v Litovli. Do sestavy domácích se po zranění opět vrátil Šulc. Také tento zápas měl slavnostní předehru. S kariérou se oficiálně rozloučil bývalý český reprezentant Jiří Vítek, jenž svou úspěšnou vrcholovou kariéru zahájil a po mnoha letech také ukončil právě v jičínských barvách.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 HBC Ronal Jičín – Sokol Nové Veselí  23:23 (17:10)

První branku důležitého souboje vstřelil ve druhé minutě Kovařík, ovšem hosté dokázali záhy srovnat. Házenkáři Jičína znovu spoléhali na kvalitní práci defenzívy, stejně tak na spolehlivou výkonnost gólmana Veverky. Ten navázal na svá předchozí vystoupení a hned v prvních minutách úvodní třicetiminutovky si připsal několik důležitých zákroků. Domácí byli neustále v mírném vedení, ovšem hosté větší brankový rozdíl zpočátku nepřipustili a ukazovali, že jsou velmi nebezpečným týmem. Na přelomu první a druhé desetiminutovky dvěma góly srovnali na 4:4. Zbývající minuty prvního dějství ale ovládli k velké radosti velmi slušně zaplněné městské sportovní haly hráči domácího Ronalu. Ti rozpoutali v útoku pravé házenkářské peklo, prezentovali se rychlými pohlednými akcemi, kterými rozebírali obranu hostí. Jičínští navíc nakládali s vypracovanými šancemi na jedničku a to se samozřejmě promítlo na průběžném skóre. V polovině poločasu vedli domácí 8:5, na konci druhé desetiminutovky již 11:6. Na straně Jičína byli v těchto fázích utkání vidět Šulc, Krahulec, Kovařík a Horut, hru řídil ze střední spojky Dolejší. Hosté se nevzdávali, pokoušeli se tlak Jičínských otupit, to se jim ale dařilo jen částečně. Domácí hráli v těchto minutách s obrovskou chutí, žádný míč pro ně nebyl ztracen, obrana pracovala s patřičnou agresivitou. Čtyři minuty před koncem hosté drželi pětibrankové manko, domácí ale v závěru svůj tlak ještě vystupňovali. Nejprve se počtvrté v utkání trefil Šulc, kterého o chvíli později doplnil Miľko. V předposlední minutě hosté snížili na 16:10, když se z pravého křídla nemýlil Štěrba. K poslednímu slovu prvního poločasu se následně přihlásil Horut. Ten se po vypršení hrací doby postavil k exekuci volného hodu a k překvapení všech našel skulinku mezi blokem házenkářů Nového Veselí, čímž stanovil skóre na poločasových a velmi nadějných 17:10.

Do druhého dějství vstupovali házenkáři jičínského Ronalu s cílem vyvarovat se podobnému selhání, které se jim stalo v předchozím domácím duelu s Hranicemi, kdy měli zápas rovněž velmi slušně rozehraný a nakonec byli rádi za nejtěsnější výhru. Bohužel, předsevzetí pravděpodobně zůstalo o přestávce v šatně a realita byla poněkud jiná. Domácí se v prvních útocích druhé půle nedokázali střelecky prosadit, když si vylámali zuby na opětovně nastoupivším gólmanu Nového Veselí Schamsovi. Tento vstup jakoby poznamenal hru Jičínských na zbytek utkání. Během několika málo minut byla herní pohoda domácích ta tam. Naši házenkáři se dlouhých osm minut nedokázali zapsat do střelecké listiny, naopak Novoveselští se trefili třikrát a zkorigovali na 17:13. Domácí hráči nepochopitelně vyklidili pole, jejich útočné manévry byly najednou bez nápadu, invence, odvahy prosadit se jeden na jednoho. Hráči se utápěli v pomalé rozehrávce, zbrklé nepřipravené střelbě a to byla voda na rozjíždějící se mlýn házenkářů Nového Veselí. Ti vycítili, že relativně ztracený zápas mohou díky kolapsu domácích ještě zachránit a to se také skutečně dělo. Jičínští vstřelili v první polovině druhého dějství pouhé dvě branky a hosté toho využili ke korekci na 19:18. Domácí střelci zahodili šance včetně sedmičky, v několika případech nastřelili brankovou konstrukci, čímž se k nim štěstěna vcelku zákonitě obrátila zády. Hosté srovnali po dlouhé době ve 26. minutě na 21:21. Poté na sebe vzal odpovědnost nejzkušenější hráč v domácím dresu Šulc, jenž se zavěsil do vzduchu a prudkou ranou vrátil vedení domácím, 22:21. Hosté ale z protiútoku srovnali skvěle hrajícím pivotem Sekuličem, následně domácí nastřelili Horutem spojnici tyče a břevna. V poslední minutě šli tedy do útoků hosté z Nového Veselí. Po oddechovém čase dokázali rozpohybovat domácí defenzívu a s přehledem hrající Kezič se postaral o první vedení hostí v utkání, 22:23. V posledních vteřinách vrhli Jičínští vše do útoku a po faulu na brankovišti byl nařízen sedmimetrový hod. K němu se postavil Šulc, proměnil a vybojoval tak pro domácí alespoň jeden bod.

Házenkáři Jičína tedy zopakovali podobný průběh jako v předešlém domácím duelu s Hranicemi s tím, že tentokrát již byli za špatný výkon ve druhé půli potrestáni ztrátou bodu. Je těžko pochopitelné jak tým, který předvádí v prvním poločase krásnou házenou plnou nápaditých akcí a úspěšného zakončení během několika nepodařených akcí zpanikaří a doslova vyklidí pole. Skutečně, rozdíl v prezentaci jičínského celku v obou dějstvích byl jako den a noc. Je to obrovská škoda, protože domácí měli svého protivníka na lopatkách a vlastními chybami a strachem o vítězství jej postavili znovu na nohy. Nutno přiznat, že hosté ve druhé půli ukázali, proč patří v aktuálním ročníku Strabag Rail Extraligy mezi nejúspěšnější celky. Ve svém středu mají řadu výborných hráčů, kteří nezpanikařili ani za krajně nepříznivého stavu a postarali se o obrovský zvrat v utkání.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Šulc 6/1; Krahulec 4; Horut 4/1; Kovařík 3; Hlava 2; Dolejší, J. Drbohlav, Miľko a Kostelecký po 1; Bareš; Groh; Kolc; Bíšek

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Z mé strany veliké zklamání. Ztratit takto skvěle rozehraný zápas, to je trestuhodné. Musím si se svými hráči ohledně toho promluvit, jelikož už je to třetí zápas v řadě, kdy jsme soupeře vrátili zpět do hry.  Pro nás je to veliká ztráta a jsem velice zklamaný. Mrzí mě, že jsme nepotvrdili náš výkon z Litovle a dnes jsme nebrali dva body.”

Ondřej Šulc, spojka HBC Jičín: “Poslední dobou klasický náš zápas. První poločas předveme výbornou bojovnou hru a do druhé půle nastupujeme s tím, že to zase bude “tahat”. Připadá mi, že se sesypeme z každého gólu, který dostaneme, místo toho, abychom šance také proměňovali a soupeři úder vrátili.  Naopak máme ukvapenou střelbu, neustále se opakující chyby, nejsme schopni hrát naše šablony, které umíme a nejsme schopni k nim přidat něco navíc. Soupeř už potom nemá problém naši hru přečíst a řekl bych, že se pak s prominutím “šmrdláme” jako minižáci.”

Pavel Hladík, trenér Cement Hranice: “Chtěl bych poděkovat svým hráčům za jejich bojovnost. Bod je velmi pro nás velmi cenný a bude se hodně počítat, z Jičína se body moc často nevozí. Děkuji svému týmu, že ukázal svou morálku a ve druhém poločase předvedl fantastický výkon.”

Nikola Sekulič, pivot Nového Veselí: “Věděli jsme, že tady to bude těžký zápas. O celém zápase rozhodl druhý poločas, ve kterém jsme více hráli srdcem a začali jsme proměňovat šance.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  640
Sedmičky:  4/3 – 4/2
Vyloučení:  5 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Opava, Válek
Sled branek: 2-1; 4-2; 4-4; 8-4; 11-6; 14-8; 17-10; 17-13; 19-15; 20-19; 21-21; 22-23; 23-23

 

Nyní čeká extraligovou soutěž dvoutýdenní pauza, která bude následující víkend vyplněna zápasy 3. kola Českého poháru. Házenkáři jičínského Ronalu zajíždí v sobotu 20. října do Úval.